Ny inredning till "pluttisarna"

 
 
I buren är nu:
en converse karton, en annan skokartong, två äggkartonger (en i den stora skokartongen), en hushållsrulle, en toarulle, två hushållsrullar som ingång till converse kartonghuset, en matskål i keramik (fast jag sprider ut resten av maten, det tycker de är roligare, men jag har liite mat i skålen), vattenflaska (fast det bara är metallpipen som sticker in i buren), ett sandbad i keramik, en vippbräda av trä som jag satt så att den inte kan vippa, så att det blir en trappa till sandbadet, en trähylla (som sitter fastborraf) och en trätrappa upp till hyllplanet.
 
Det är väldigt uppskattat eftersom det är en sak i trä, två saker i keramik och metallpipen som sticker in från vattenflaskan, annars är allt kartong, som mina hamstrar ääälskar!

Hittade matförrådet

Hittade hamstrarnas matförråd idag. Det var stort som ett berg (eller en kotte ungefär) och Stella satt där och såg förvånad ut när jag hittade det. Tog ingen bild.

Stella och Nova torterar jordgubbe!

 
Jordgubbe och smultron är hamstrarnas nya favvogodis! Obs! Jordgubbar bör ges i små bitar och inte så ofta! Samma med smultron! 
 
 
Förresten så har Nova entligen fått lite mer hull och gått upp något gram, så nu har jag inte "en smalis och en tjockis" utan "en normalis och en tjockis". Stella har inte fått bort sin vita fatty eye en, men hon har börjat banta lite smått så vi hoppas på att få den borta snart! :-)

I'm in a big big world!

 

Flying sacuer

Har köpt ett flying saucer till mina dvärgar. Ett flying saucer är ett såkallat tefat och fungerar som ett hjul fast hamstrarna springer på ett annat sätt. Det är 17 cm i diameter, men efetrsom det är en annan springställning så skadar det inte ryggen fast det inte är 20 cm i diameter som ett hjul ska vara. De fick det i halvårs present för de blev 6 månader (ett halvår) gamla den 16 juli! Grattis Nova och Stella! I julklapp tänker jag köpa ett hjul (Nobby 20 cm) till de i (h)julklapp!
 
 

Hur länge har ni era hamstrar ute i hagen?

Jag har mina hamstrar ute i hagen mellan 2 - 4 timmar per dag. De bor i en 130 L samlalåda. På eftermiddagen har jag de ute i en 55 L  plastlåda från clas ohlson i ungefär en halv timme. Sedan på kvällen har jag de ute i en gallerhage ungefär 2 - 3,5 timmar. De gillar 55 L lådan för att det är ca 30 cm spån, och de gillar gallerhagen för där springer de av sig! När de kommer in i buren igen är de aldrig rastlösa.
 
Såhär ser gallerhagen ut:
 
 
 
Skriv gärna i kommentaren hur länge ni har era hamstrar ute!

Saker att tänka på inför ditt hamsterköp

Funderar du på att skaffa hamster? Det är verkligen jättekul, men vissa saker kan vara bra att tänka på innan!
 
-Har du råd? En hamster kostar lite pengar, det är bara så. De behöver torrfoder, grönsaker, protein, vatten, bur, inredning och mycket mycket mer. För att dra ner lite på kostnaden så är det bra att göra inredningen av sånt man har hemma, som tomma äggkartonger, flingpaket, Toarullar osv.
-Har du tid? En hamster är tidskrävande. De behöver nytt färskt vatten varje dag, nytt torrfoder när det behövs, lite färskmat varje dag och lite spring och lek utanför buren varje dag i exempelvis en hage, ett badkar med stängd propp och en handduk på botten eller varför inte i ett hamstersäkrat rum utan sladdar eller små hål. 
-Har du Kunskap? Det viktigaste med alla djur är att inte göra ett akutköp. Läs  mycket om den hamsterart du är intresserad av innan. Vissa saker är lätta att missa som man ångrar länge efteråt. Sådana saler kan exempelvis vara att dvärghamstrar (utom kinesisk dvärghamster) ska leva i par (såklart finns det undantag) och att man inte ska ha för små hjul och sådant. Det finns jättemånga bra sidor på nätet. Två bra forum för hamstersnack är dvärghamster.ifokus.se och hamster.ifokus.se ! Et. Tips är också att kolla runt på olika uppfödares sidor om fakta.
 
Dehär tre sakerna kan vara bra att tänka på inför ditt köp. Självklart finns det många fler saker, men dehär tre frågorna är bra att börja med. Om svaret är nej på någon av frågorna kanske du helt enkelt inte ska skaffa hamster. När du hittat rätt art för dig låvar jag nästan att du kommer att få ett mysigt roligt hamsterliv och aldrig kommer kunna sluta med dem här underbara varelserna!
De två vintervita systrarna Yalda (till vänster) och Epifania (till höger) myser i sin matskål. Yalda är agouti och Epifania är agouti pearl.
Foto: Thimea från ifokus
Text: Etty (Jag)
 

Fem snabba med NinjaKakan

Jag har frågat NinjaKakan från ifokus. Dethär är hennes svar på fem snabba frågor:
 

- egenblandad mat eller färdigblandad mat?

Egenblandat

- Lugn hamster eller aktiv hamster?

Lugn hamster

- Samla låda eller akvarium/terrarium?

Akvarium är ju lätt snyggast, men samla är stora..Men jag säger nog akvarium ändå.

- Duna bur eller gallerbur?

Duna!

- Hona eller hane?

Hane, har aldrig haft honor så jag kan inte svara på det riktigt.

 
Tack NinjaKakan för att du ville svara på mina frågor!

Stella

 

Nova

 

Fem snabba med Ingunn!

Jag har frågat Ingunn på Snögatans hamsteruppfödning. Dethär är hennes svar på fem snabba frågor:
 
-Egenblandad mat eller färdigblandad mat?
- Egenblandat, det är roligt att blanda, jag kan anpassa efter varje individs behov, det blir bättre och billigare. 
 
-Lugn eller aktiv hamster?
- Jag gillar de aktiva och lite busiga bäst, de som hoppar upp i handen och klättrar uppför armen i full fart eller vänder upp och ner på allting i buren och sedan tittar upp med världens mest oskyldiga blick! 
 
-Samlalåda eller akvarium/terrarium?
- Akvarium är snyggt 
 
-Duna bur eller gallerbur?
-Duna gillar jag, kan ha massa spån att gräva gångar i. 
 
-Hona eller hane?
-Honor! De är klokare, mer svårflörtade, föder ungar, tar hand om, uppfostrar. Man får kämpa lite mer för att vinna en honas respekt men sedan har man en vän för livet.
 
Tack Ingunn för att du ville svara på mina frågor! 
 
 

Fem snabba med Clara

Jag har frågat Clara. Det här är hennes svar på fem snabba frågor:
 

- Egenblandad mat eller färdigblandad mat?
- Jag använder båda

- Lugn hamster eller aktiv hamster?
- Svårt att välja, jag gillar båda;) 

- Samla låda eller akvarium/terrarium?
- Har aldrig testat något av dem.

- Duna bur eller gallerbur?
- Gallerbur!

- Hona eller hane?
- Svårt, båda!

Tack Clara för att du ville svara på mina frågor!


Fem snabba med Anna

Jag har frågat Anna. Dethär är hennes svar på fem snabba frågor:
 

- egenblandad mat eller färdigblandad mat? 
Färdig av bra kvalitet

- Lugn hamster eller aktiv hamster? 
Lugn

- Samla låda eller akvarium/terrarium? 
Samla

- Duna bur eller gallerbur? 
Duna alla gånger

- Hona eller hane? 
Hane

 
Tack Anna för att du ville svara på mina frågor!

 


Fem snabba med Jessiegirl1811

Jag har frågat Jessiegirl1811 från ifokus! Dethär är hennes svar på fem snabba frågor:
 

egenblandad mat eller färdigblandad mat?

Lugn hamster eller aktiv hamster?

- Samla låda eller akvarium/terrarium?

Duna bur eller gallerbur?

- Hona eller hane?

 

Tack Jessiegirl181 för att du ville svara på mina frågor!


Aktivering

Jag har fått många frågor om vad man gör med hamstrar. De flesta vuxna som inte har haft eller har hamstrar säger ungefär "det är väl bara en tjock råtta som sitter i ett hjul hela dagarna". Svaret till det är självklart nej. Man kan göra massor av saker med sin hamster.
 
Agility

Agility med hamstern är roligt! Bygg bara upp ett hinder av exempelvis toarullar och grillpinnar och locka hamstern över det med godis och ge sedan godiset. Fortsätt så och belöna mycket. Läs mer om agility på internet och kolla gärna på hamster agility på youtube.
 
Springa fritt
 

Har du möjligheten att hamstersäkra ett rum så att det inte finnsnågra hål eller sladdar? Gör det isåfall! Hamstern kommer att ha jättekul!
 
Hage

Vi är många som använder hage till våra hamstrar. I hagen bör man ha uppsikt över hamstern men man kan ändå slappna av mer en att ha de fritt på golvet.
 
Hjul
 

Hjul eller inte? Det är den stora frågan! Själv rekomenderar jag ett hjul som är tillräkligt stort (minst 20 cm) som hamstrarna bara har tillgång till på dagarna eller i hagen. Annars ör det lätt att hamstrar böir beroende av hjulet. Fast vissa hamstrar väljer att hamstra sin mat i hjulet eller att sova i det...
 
 Foto: wiixe från ifokus
 
Bilder/text i detta inlägg får en lämna bloggen utan tillstånd av mig/den som äger bilden.
 
 
 

Litet pringesrör

Vi är många som använder pringelsrör som rör till våra (p)älsklingar. I de flesta mataffärer kan man även köpa små pringelsrör. De funkar också super bra att använda som ett litet rör eller ett litet reserv hus.
 
Du behöver:
 - Vass kniv
 - Ett eller flera mini pringelsrör
 
Såhär gör du: 
Börja med att ta av locket på pringels burken. Efter det tar du kniven och skär av den silvriga metall botten och metall-kanten som håller fast botten. Sedan tar du kniven och skär av metall-kanten där fram. Efter det diskar du den med vatten och grönsåpa och ställer den på tork. När den har torkat är ditt nya rör klart. Det som är bra med pringelsrör är att även stora guldisar kommer igenom det eftersom det är så brett.
 
 
Text och bild: Etty Sanner (Jag)
 

Egen matskål

Fick en fråga om man kan göra en egen matskål på något sätt. Först tänkte jag att man kan ju sprida ut det i spånet, men sedan kom jag på en betydligt roligare ide!
 
Du behöver:
-Sax
-Toarulle
 
Såhär gör du:
Först tar man en toarulle. Sedan klipper man av ena änden så att den blir ca 2-3 cm lång. Sedan ställer man den helt enkelt upp och häller i mat! Klart! 
Hamstrarna kan ibland börja gnaga på toarullematskålen så det är bäst att byta ut den ungefär en gång i veckan.
 
 Foto: Jag
Text: Jag (Etty) 
 
Man får gärna kopiera den här artikeln till sin blogg/hemsida om man skriver att den är skriven och bilden är tagen av Etty Sanner och länka till min blogg:   http://lillhamster.blogg.se/?tmp=718367 
 

Testar toa-lätt

Brukar använda kutterspån men har den här veckan testat toa-lätt. Hamstrarna äälskar det!  så det blir nog det i framtiden! 
 
Bild från lekburen! Foto: Jag
 
 

Färger och tekningar

Färger och teckningar, rysk vintervit.
 
Agouti
Färgen agouti är den vanligaste färgen för vintervita i Sverige. Färgen är olika nyanser av svart och brun och har en svart ål från nosen till svanstippen. Färgen agouti kan vara ganska mörk, men också ganska ljus (eller mittemellan).
 
 
Foto: http://anneliwill.blogg.se/  (agouti)
 
Sapphire
Färgen sapphire är olika nyanser av grått och lite nyanser av blått, med en mörkare ål från nosen till svanstippen. Sapphire är också en vanlig färg på vintervita i Sverige.
 
Foto: Jag (Sapphire)
Pearl
Pearl är en teckning på vintervita. Den är nästan helt vit förutom vissa ställen där grundfärgen syns.
 
Foto: Jag (agouti pearl)
Bilder på sapphire pearl saknas. Även text och bild om mandarin saknas eftersom jag inte har tillräkligt med erfarenhet av fägen mandarin.
 
Text: Jag (Etty)
 
Bilder och text är det copyright på och får ej lämna min blogg utan tillstånd från mig.
 
 
 
 

Fem snabba med Rebornbaby

Jag har frågat Rebornbaby från ifokus! Det här är hennes svar på fem snabba frågor:
 
 

- Egenblandad eller färdigblandad mat? 
Färdigblandad mat

- Lugn eller aktiv hamster?
Lugn

- Samla låda eller akvarium/terrarium?
Samla låda

- Duna bur eller gallerbur?
Duna

- Hona eller hane?
Svår fråga, hane tror jag.

 Tack Rebornbaby för att du ville svara på mina frågor!
 

Nova

 
Tycker den här bilden är himla fin! Ps någon som vet hur man lägger in fler bilder i ett inlägg på blogg.se? ^^

Gräskruka

Tänkte bara tipsa om en liten "gräskruka" i buren! Man tar en liten form (ungefär så stor som en pingisboll) och så plockar man lite gräs utifrån (ej nära vägar) och så heller man kokande vatten på de. Sedan lägger man de på tork och häller lite ekologisk blommjord i formen. Sen trycker man ner gräset och häller på pyttelite vatten (samma temperatur som i vattenflaskan / vattenskålen) . Nu är det klart! Det är jättebra aktivering för hamstern/hamstrarna eftersom de både kan äta gräset och gräva i jorden.
 
 

Fem snabba med Norbert

 
 
Jag har frågat Norbert från ifokus. Det här är hennes svar på fem snabba frågor:
 

Egblandad mat eller färdigblandad mat? 
Färdigblandad, men alltid annat färskt också!

Lugn hamster eller aktiv hamster? 
Lugn

Samla låda eller akvarium/terrarium? 
Akvarium

Duna bur eller gallerbur? 
Duna!

Hona eller hane? 
Hane

 

Tack Norbert för att du ville svara på mina frågor!

 

 

 

 


Fem snabba med UniQz

Jag har frågat UniQz från ifokus. Det här är hennes svar på fem snabba frågor:
 

- Egenblandad mat eller färdigblandad mat?

Färdigblandad (då jag inte har möjlighet till egenblandad, annars det)

- Lugn hamster eller aktiv hamster?

Lugn

- Samla låda eller akvarium/terrarium?

Akvarium

- Duna bur eller gallerbur?

Duna

- Hona eller hane?

Hona

 
Tack UniQz för att du ville svara på mina frågor!

Buren

 
 
Buren

Det kan vara svårt att veta vilken bur du ska välja. Det finns massor av burar, vissa bättre än andra. Jag rekomenderar en samla låda 130 L, ett akvarium/terrarium eller en stor Dunabur.
 
Gallerbur -  Gallerburar passar oftast inte så bra till hamstrar. För det första kan de börja gnaga på gallret, vilket låter mycket och skadar hamsterns nos och tänder. De kan också klättra på gallret och ramla ner vilket de kan dö av. Om man har en hög gallerbur bör man sätta in hyllor så att de inte faller så långt om de ramlar! De kan också fastna med benet mellan gallret ock bryta benet.
 
- Hamstern kan börja gnaga på gallret vilket både låter och kan ge skador på hamsterns nos pch tänder.
-Hamstern kan klättra högt upp och ramla ner vilket kan vara väldigt farligt. 
-Hamstern kan fastna med tassen i gallret och bryta benet.
-Bottenmatterialet skvätter lätt ut eftersom det oftast är liten underdel på buren.
 
+Finns i stora storlekar
+Kan vara väldigt fina
+Oftast billiga
 
DunaDuna buren brukar vara väldigt bra! Det kan inte komma in bottenmateriel på sidorna och är väldigt bra eftersom man lätt ser in i buren, men endå får hamsteren liten dold del av buren på underdelen. En stor duna bur är ett väldigt bra alternativ. Det enda problemet är att det finns galler i taket som hamster kan hänga i och börja gnaga på. Om den gör det så kan du lägga en tjock bok ovanpå gallret så ärdet svårare för hamstrarna att gnaga.
 
-Kan vara väldigt dyra
-Hamstern kan hänga i gallret i taket och bita på det
 
+Finns i många bra och stora storlekar
+Man kan ha mycket bottenmatterial utan att det skvätter ut
+Väldigt snygga att kolla på
+Hamster har svårt att bita på gallret eftersom det inte finns mer en i taket på buren.
 
Akvarium - Akvarium är väldigt bra till hamstrar. Det enda problemet jag ser med de är att de kan vara väldigt tunga att bära om man ska flytta de. De kan också vara väldigt dyra men det finns begangnade på blocket för en liten summa pengar.
 
-Är oftast väldigt tunga
-Kan vara väldigt dyra
-Man kan behöva göra ett nättak, men om man är händig så går det lätt som en plätt
 
+Man ser in bra till hamstern
+Inget bottenmaterial åker ut
+Hamstern kan inte gnaga på gallret, för det finns inget galler.
 
Samla - Enligt mig är samlalådan en av de bästa burarna. Det är helt enkelt en vanlig plastback från ikea. Den största samla lådan är en bra storlek till hamstrar (130 L) De är också väldigt enkla att använda.
 
-Är ganska fula
-Gallergnagande hamstrar kan gnaga sig i genom plasten, fast det är väldigt svårt för att kanterna är rundade.
-Man kan behöva göra ett nättak, men om man är händig ärdet enkelt.
 
+Bra storlek
+Man ser in genom plasten (men den är lite grumlig)
+Man kan ha mycket bottenmaterial utan att det åker ut
+Billiga! En ny samla 130 L på ikea kostar bara 149:- 
+Har hjul som är bra om man ska flytta den
+Enkel och bära och städa
 
Terrarium - Terrarium är en bra bur till hamstrar. Terrarium kan vara väldigt dyra. En av många saker som är bra med terrarium är att det oftast redan finns bra ventilation eftersom det ej bor vattenlevande djur där annars.
 
-Är oftast väldigt dyra
 
+Inget bottenmaterial åker ut
+Man kommer in med handen från sidan och det gör så att hamstern känner sig mindre hotad.
+Finns inget galler att gnaga på.
 
Vitrinskåp -  Vitrinskåp från ikea funkar alldeles utmärkt som bur till din hamster. Vitrinskåp är enkla att använda och ett stort och bra hem till din hamster.
 
-Väldigt tunga att bära
-Man måste ta ut hyllorna, men med lite tålamod går det nog bra
 
+Man kan ha mycket spån utan att det skvätter ut
+Bra storlek (väldigt stor)
+Billig! En ny från ikea kostar endast 499:- 
+Inget galler här heller!
 
 
Det här är mina tankar om de olika buralternativen. Självklart kan man ha annat som bur men det här är nog de vanligaste alternativen. Hoppas att ni tyckte om den här artikeln!
 
 
 
 
 

Fem snabba med Eloise88

Jag har frågat Eloise88 från ifokus! Det här är hennes svar på fem snabba frågor:
 

- Egenblandad mat eller färdigblandad mat?

Egenblandad, då vet man exakt vad man ger sin hamster!

- Lugn hamster eller aktiv hamster?

Aktiv.

- Samla låda eller akvarium/terrarium?

Akvarium.

- Duna bur eller gallerbur?

Dunabur.

- Hona eller hane?

Tycker lika mycket om båda! Men hane om jag måste välja.

 

Tack Eloise88 för att du ville svara på mina frågor!

 
 

Fem snabba med panini

Jag. Har frågat panini från ifokus. Det här är hennes svar på fem snabba frågor:
 

- Egenblandad mat eller färdigblandad mat?

Egenblandad som man sedan blandar i en massa andra godsaker i :)

- Lugn hamster eller aktiv hamster?

Lugn hamster.

- Samla låda eller akvarium/terrarium?

Akvarium.

- Duna bur eller gallerbur?

Dunabur.

- Hona eller hane?

Hane.

Tack panini för att du ville svara på mina frågor!